Pc'yi konsollardan ayırıp rakip değildir diyemeyiz bence.Çünkü önceki yazımda da dediğim gibi bir oyun çıkacağı zaman pc de bu cihazlardan biri olduğu için (ki genelde değişilmez bir platformdur) en büyük rakip olarak bile görülebilir.Mobile de oyun çıkıyor onu neden sayamıyoruz diyecek arkadaşlar varsa söyleyeyim, mobile çıkan oyunlarla pc veya konsollara çıkan oyunlar bir değil.Mobil tarafına henüz konsol ve pc kalitesinde istikrarlı bir şekilde oyun çıkarılmıyor.Gerçi Stream sistemiyle artık mobil de rakip olacaktır orası ayrı.
Zarar ediyor dediğin platformların bir kanıtı var mı dostum? Şahsen ben hiç görmedim öyle bir istatistik veya haber.
Bu arada ben Sony'nin Gamepass gibi bir sistem açmayıp Gamepass'e yatırım olsun diye oyun satacağını söylemedim.Tabi ki de öyle bir ihtimal varsa kendi sistemini açıp kendi satışını kendi yapar ama başlangıç olarak Gamepass gibi bir sistemden iyi para alacaksa buna hayır diyebileceklerini sanmıyorum.Özellikle pandemiyle hisse senetleri vs. düşmüşken.Yine isterse zararlı çıkmayacak bir sistem kurup kendi ekosisteminde satabilir onda bir sorun yok.Yine bunun zararlı olacağını düşünüp kurmazlarsa bu seferde Gamepass'in (=Microsoft) normal bir satış platformundan farksız olduğunu düşünüyor demek olacak bu.
Düşün, EA olsun, Ubisoft olsun hatta Microsoft olsun, kendi platformları varken bile oyunlarını rakip platformlarda pazarlıyorlar.Bi' ara bir AC oyununu Origin'de görmüştüm.Daha ötesi olamaz herhalde.
Burda en salam duruşu Battle.Net'le Activision sergiliyor sanırım (emin olmamakla birlikte).
Hocam ben rakip değil demedim mesajda da yazdım zaten. Dediğim şey asıl rakibinin Xbox olmasıydı.
Mobil sektörünü yanlış algılıyorsunuz hocam. Mobil sektörü konsol ve PC sektörünün toplamından daha büyük, en fazla kazanç mobil sektörden geliyor. Son birkaç senede de birçok firma AAA oyunlarını mobile taşıdı/taşıyor.
Netflix en son 2011 yılında pozitif bir kazanç sağlıyordu. 2013'den beri ise bitmeyen bir borç batağında. En son sene başında bunu düzelteceklerini söylemişlerdi. Adamlar sırf 2019 yılında 400'e yakın orijinal içerik çıkardılar. 2020'de ise 500'e yakın. Kiraladıkları lisanlar arasından en büyük örnek ise Friends dizisini 100 milyon dolara 1 senelik kiraladılar. Şu an 15 milyar dolarlık borçları var ve yavaş yavaş ödemeyi düşünüyorlar.
Link
Tam tersine Sony ya da Microsoft pandemide hisse senetlerini yükseltti. Hayatlarında oyun oynamamış konsola eli değmemiş insanlar pandemide bunlarla uğraştı/uğraşıyor. Sadece bu da değil geçen sene yeni nesil konsollar çıktı bu da pozitif etki sağladı. Sony ve Microsoft dışında, Steam birden fazla anlık oyuncu rekoru kırdı, Netflix, Prime Video, Hulu vb. platformlara bir sürü kişi katıldı. Elbette oyun üretimine negatif etkisi oldu ama pandemi yüzünden hisseler darbe almadı. GameSpot gibi perakende mağazalar hariç tabii ki.
Hocam bana Sony'nin birden bire rakip oyun platformuna oyun satması hiç mantıklı gelmiyor. Bir de bu platform normal mağaza da değil servis bazlı bir sistem. Geçen sene böyle sistemlere sıcak bakmadıklarını ve zarara gireceklerini açıklayan bir firmadan bahsediyoruz. Sony gibi bir firmayı EA, Ubisoft ve Microsoftla karşılaştırmayın. Japonlar değişime bu firmalar kadar sıcak bakmaz. Geçen seneyle beraber timed exclusive'e geçip sonra birden rakip sisteme oyunlarını yerleştirmeleri hiç mantıklı gelmiyor. B
ir de bu sistemi kendileri yapabilecekken. Sony'nin Gamepass gibi rağbet gören bir platforma ihtiyaçları yok. PC oyuncuları yıllardır bu oyunları bekliyor Sony bunları 60 dolara satsa insanlar yine alacak. Bu para da Microsoft'un teklif edebileceği paradan çok daha kazançlı olacaktır. Elbette ben de isterim Gamepass'e eklensin insanlar ucuz fiyata oyunları oynasın ama maalesef bana hayal gibi gözüküyor.